top of page

OVER ALMELO

Almelo_stadswapen.svg.png

Almelo is een stad en gemeente in de regio Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. De gemeente Almelo is ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Ambt Almelo en Stad Almelo.

De gemeente Almelo beslaat een oppervlakte van 69 km² en telt 73.140 inwoners.

Almelo ontstond in de middeleeuwen. De naam gaat terug op de Germaanse woorden alma "olm" en lauha "lo". Een lo is een bos dat gelegen is op zandgrond en vaak vlak bij een nederzetting ligt.


Op de hierboven genoemde kruising van de Almelose Aa en die landweg stond het voor het eerst in 1236 genoemde en nog steeds bestaande Huis Almelo. Uit oude documenten blijkt dat de nederzetting in ieder geval in 1420 al stadsrechten had.


Deze watermolens hebben tot halverwege de 19e eeuw het beeld bepaald op de Koornmarkt in Almelo.
De stad had een gracht, maar geen muur, en is dan ook nooit van militair belang geweest. Huis Almelo bestaat waarschijnlijk al sinds de 12e eeuw en is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Van Rechteren Limpurg. De familie had eeuwen verschillende rechten in de stad Almelo, waaronder dat om recht te spreken. Tegenwoordig houdt de graaf zich bezig met restauratie van oude panden in de binnenstad en het onderhouden van bossen die eigendom van de familie zijn.

ANDERE ALMELOSE SAMENWERKINGEN

Ejmiatsin is niet de eerste buitenlandse stad waarmee warme banden worden onderhouden. Almelo onderhoudt ook contacten met het Engelse Preston (sinds 1948) en de Duitse stad Iserlohn (sinds 1954). Naar al die steden steden gaan met enige regelmaat Almelose organisaties voor uitwisselingsprogramma’s. Sinds 1975 was er ook een partnerstadverbinding met het Turkse Denizli, maar die is vanuit Turkse zijde in 2017 eenzijdig beëindigd.

bottom of page