top of page
Ejmiatsin-festival.jpeg
OVER EJMIATSIN
924bffbc6fea8c23eaae35195a95ebf4-trim.png
Screenshot 2021-06-18 at 14.08.22.jpg
maxresdefault-1.jpeg

EJMIATSIN

Ejmiatsin is een stad met een rijke historie en religieus erfgoed. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke architectuur en monumenten, hierbij in het bijzonder de Armeense Apostolische Kathedraal.


Ejmiatsin beslaat een oppervlakte van 40 km² en telt 57.503 inwoners. De officiële taal in Armenië is Armeens en wordt door 96 procent van de bevolking gesproken. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen ook Russisch. Daarnaast spreekt men vaak of Engels, of Frans of Duits. Het Armeens is een Indo-Europese taal. Net als het Georgisch heeft deze taal weinig overeenkomsten met andere talen. Het alfabet telt 38 letters, die voor westerlingen lastig te herkennen zijn.

De burgemeester van Ejmiatsin is Diana Gasparyan

POPULATIE

Ejmiatsin kent 60184 inwoners. Van dit aantal zijn er 53368 Armeniërs. De rest van de bevolking bestaat uit Koerden, Russen, Yezdiz, Oekraïners, Assyriërs.

Screenshot 2021-06-18 at 14.08.59.jpg

SPIRITUEEL CENTRUM 

Ejmiatsin, het spirituele centrum van alle Armeniërs, is een van de oudste nederzettingen van het Armeense volk.

De eerste schriftelijke vermelding over Ejmiatsin dateert van koning Rusa II van Urartu. Volgens de spijkerschriftinscripties die in Zvartnots zijn gevonden, heette het gebied van Ejmiatsin oorspronkelijk Quarliny, waar Rusa II (685-645 v.Chr.) Een kanaal aanlegde vanaf de Ildoruny (Hrazdan) rivier.

 

Een eeuw later bouwde Vardges Manook, de schoonzoon van de Armeense koning Yervand Sakavakyats (570-560 v.Chr.), een grote nederzetting in hetzelfde gebied en noemde het Vardgesavan. Later versterkte de Arshakuniaanse koning Vagharsh I (117-140) de nederzetting en noemde het Vagharshapat en verkondigde het als de hoofdstad van Armenië.

Screenshot 2021-06-18 at 14.06.41.jpg

HET CHRISTENDOM 

De roem van de stad werd groter na de aanname van het christendom als staatsgodsdienst (301). Agatangeghos schreef dat Gregorius de Verlichter een visioen zag waarin Jezus Christus (''miatsin''- de enige zoon van God) neerdaalde uit de hemel (''ej”- afdaling) (van hier komt de naam Ejmiatsin), en met een gouden hamer wees de plaats aan waar 'een gebedshuis' zou worden gebouwd ter ere van het martelaarschap van de heilige Hripsimiaanse maagden.

ECONOMIE

De economie van de stad Ejmiatsin is met name gebaseerd op de toeristische sector, de landbouw, de voedingsindustrie en de dienstensector.

 

Ejmiatsin is een van de belangrijkste toeristische plaatsen van Armenië vanwege de Moeder Stoel van Heilige Ejmiatsin, het administratieve centrum van de Armeense Apostolische Kerk

Books.jpeg

ONDERWIJS SYSTEEM

Armenië kent vier onderwijsniveaus: kleuteronderwijs (leeftijd drie tot zes), basisonderwijs (klas één tot vier), middelbaar (klas vijf tot negen) en senior (klas tien tot twaalf).

Er zijn 12 scholen in de stad Ejmiatsin, waarvan 3 voor senioren. Er is ook een staatsschool voor beroepsonderwijs, "Vardges Hamazaspyan" en ''Gregory the Illuminator'' University.

 

Wat het voorschoolse onderwijs betreft, zijn er 8 kleuterscholen in de stad die onder toezicht staan van de gemeente Ejmiatsin.Er zijn ook particuliere kleuterscholen en taalcentra in de stad.

CULTUUR

Ejmiatsin is het culturele centrum van Armavir Marz en een van de belangrijkste centra van de hele republiek.

 

Het Cultuurhuis is sinds 1957 in de stad actief. Er is ook een school voor Schone Kunsten en er zijn twee muziekscholen die onder toezicht van de gemeente functioneren. Er zijn ook veel particuliere dans- en zanggroepen in de stad.

 

De stad herbergt ook een aantal musea, waaronder het Ejmiatsin Historisch en Etnografisch Museum, het Khoren Ter-Harutyan Museum, het Mher Abeghyan Museum en het Hovhannes Hovhannisyan House-museum. Er zijn ook verschillende prominente musea van Ejmiatsin in het Mother See-complex, waaronder: Alex & Marie Manoogian Museum, Cathedral Museum, Old Residence, Pontifical Residence Museum en Ruben Sevak Museum.

Screenshot 2021-06-18 at 14.11.36.jpg

BUITENLANDSE ZAKEN

Ejmiatsin werkt actief samen met vele internationale organisaties uit verschillende steden.

De stad beseft het belang van internationale betrekkingen en werkt actief samen met zustersteden en internationale organisaties die verschillende projecten en programma's uitvoeren, waaronder de uitwisseling van beste praktijken, wederzijdse culturele en officiële bezoeken, deelname aan culturele evenementen, enkele renovatieprojecten. Het beste voorbeeld van de samenwerking met zustersteden komt tot uiting in de 30-jarige samenwerking met de stad Issy-les-Moulineaux, Frankrijk.

Gedurende deze 30 jaar hebben de twee steden samen veel verschillende projecten uitgevoerd. Met de hulp van onze Franse collega's werden in Ejmiatsin 2 kleuterscholen volledig gerenoveerd.

 

De Franstalige club SPFA functioneert ook met succes in de stad en biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om Frans te leren. Er is ook een kleine leergroep Frans in een van de scholen van de stad in het kader van de samenwerking. In 2019, ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de samenwerking, ondertekenden twee steden een Smart City-overeenkomst volgens welke Issy-les-Mouliuneaux Ejmiatsin zal helpen om een ​​slimme stad te worden met slimme oplossingen.

Elk jaar verwelkomt de stad Ejmiatsin vele toeristengroepen uit onze zustersteden.

Screenshot 2021-06-18 at 14.11.22.jpg
bottom of page